marți, 26 august 2014

Cum a ajuns gipsul meu pe masa tiganilor de sarbatori.


    Este o poveste adevarata, dar ma tot gandeam daca ar fi potrivit sa va spun cele intamplate. Cu toate astea cred ca as putea sa va descretesc un pic fruntiile fara sa fiu totusi prea rau.
   Anul trecut de craciun am mers acasa la parinti si ma gandeam ca dupa sarbatori sa ma apuc de ceva treaba fiindca promisesem cateva femure si tibii unor colegi de ai vostrii. Cand am ajuns acasa mi-am lasat plasele cu ustensile si gips la intrare. Am schimbat mai multe cuvinte cu parintii mei si apoi au aparut niste tiganci, care mergeau pe sapte carari, ca sa ne colinde. Dupa ce au trecut sarbatorile, am vrut sa ma apuc de treaba, dar ia gipsul de unde nu-i. L-am cautat cat l-am cautat, zic bravo, l-am uitat la Cluj. Am incercat totusi sa-mi amintesc si am mai vazut inca odata scena cu tiganciile: au intrat in casa apoi s-au pus in genunchi sa ne pupe mainile.
O tiganca: sarutmanuca, ....
Mama: daca vreti sa colindati, colindati, daca nu iesiti afara, nu va puneti in genunchi.
Si cum plasele cu ustensie si gipsul erau chiar unde se lasasera tigancile in genunchi, ma gandem ca ar fi fost posibil sa le fi confundat cu plasele lor sau sa le fi luat cu buna stiinta.
Chemam pe cineva care cunoaste tiganii si mergem in satul vecin in tiganie. Tigania este asezata pe o vale, acolo aveau colibe din folie si lemne inante sa le faca, o fundatie de binefacere olandeza, case din boltari care sunt alipite. La una din usi era un puradel care facea treba mare pe scari, erau lucruri aruncate peste tot.
Un tigan: ce faceti pe aici?
Omul care era cu noi: am venit sa va colindam. Unde ii ...(tiganca)?
Pana la urma am gasit doua tiganci care au fost la colindat, una dintre ele era ametita si cu sticla de mona (spirt medicinal) in mana si se jurau ca ele nu au furat nimic si nu au vazut nimic.
Un tigan: eu am vazut ceva os dar l-au aruncat pe vale.
Se duce, cauta pe marginea vaii si ne aduce o bucata din femurul din gips care il aveam in plasele cu ustensile.
Pana la urma altcineva zice: stiu eu unde am vazut niste gips la "invatatoarea" (o tiganca care stia sa citeasca). Mergem la "invatatoarea" unde gasim o parte din gips si cateva ustensile.
"Invatatoarea": au vrut sa faca placinta din el, da eu le-am spus ca nu-i faina, ca doar scrie pe el.
Tiganca cu spirtul medicinal: ati vrut sa ne otraviti, ati vrut sa ne omorati, daca muream?

Gipsul se intareste in contact cu apa ,astfel nu poate fi mancat si nu are gust bun cu siguranta.

Si asa mi-am dat seama ce importanta este educatia, obisnuinta si modul de a face lucrurile. Din cate stiu eu daca tiganii isi mentin sporul actual de natalitate vor ajunge peste cateva decenii o parte importanta din populatia Romaniei si sincer as prefera sa fie educati si sa fie cat mai asemanatori noua in felul de a face lucrurile decat sa nu fie educati, sa aiba aceleasi obisnuinte si sa faca lucrurile la fel cum le fac acum. Tu ce parere ai?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mesajul tau a fost inregistrat,
o sa-ti raspund in cel mai scurt timp.